ARAÇ DEĞER KAYBI

ARAÇ DEĞER KAYBI

Meydana gelen bir kaza sonrası aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka araç değer kaybı denmektedir. Gaziantep Avukatlık Ofisi olarak araç değer kaybı davaları ile ilgilenmekteyiz.

Gaziantep Avukat Ali Tümbaş Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Avukatı

ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU AŞAĞIDA Kİ
WHATSAPP BUTONUNDAN YAPABİLİRSİNİZ

Kaza sonrasında hasar gören aracınızı en orijinal parçalar ile aslına uygun olarak tamirini gerçekleştirseniz bile bu hasar geçmişi kayıtlara geçecektir ve aracınızın ikinci el piyasasında talep edilebilirliği eskiye nazaran azalacaktır.

Söz konusu haksız fiilinden kaynaklı araç değer kaybı zararının giderilmesi için kusursuz veya daha az kusuru olan taraf kendisinden daha çok kusurlu veya tam kusurlu olan tarafa (ya da sigortacısına) talepte bulunabilecektir.

Değer Kaybını Talep Edilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Araç değer kaybı avukatı Ali Tümbaş Ofisi olarak, değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına fırsat vermeden en kısa zamanda zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımı süresinin kesilmesini sağlamalısınız. Aksi halde hak kaybına uğramanız kuvvetle muhtemel olacaktır.

Araçta hasar gören bölge daha önceden hasara uğramamış ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış olmalıdır. Aksi halde değer kaybı alınamamaktadır.

Mini onarım ile giderilebilen;

  • Basit kaporta,
  • Plastik tampon/parça onarımları,
  • Cam,
  • Radyo/teyp,
  • Lastik,
  • Hava yastığı,
  • Jant,
  • Mekanik,
  • Elektrik,
  • Elektronik
  • Döşeme aksamı hasarları değer kaybı teminatı kapsamı dışında kalmaktadır.

Ağır hasar kaydına sahip olan çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmamaktadır.

Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, test aracı, koleksiyon ve antika sayılan araçlardaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri ve tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçlarındaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri teminat kapsamı dışında kalmaktadır.

Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar teminat dışında kalmaktadır.

Kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftan değer kaybı zararı talep edilebilecektir. Gaziantep Avukat Ofisi olarak bu konuda sizlere destek vermekteyiz.

Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak adına bir an önce sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Zira sigorta şirketleri aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır. Bu sebeple değer kaybı alanında uzman bir avukat desteği ile konumu itibariyle güçlü olan sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ettirerek hak kaybına uğramanızın önüne geçebilirsiniz.

Müvekkillerimizin Hukuki Sorunlarının Çözülmesine Yardımcı Olmaya Kararlıyız

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplaması 01.06.2015 yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan yöntemler aracılığıyla hesaplanmaktadır.  Ayrıca bu hesaplamaya etki eden bazı faktörler bulunmaktadır.

  • Marka ve model bilgisi
  • Hasar geçmişi ve niteliği
  • Kusur durumu
  • Üretim yılı
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın pazar değeri bu faktörlerden sadece bir kaçıdır.

Araç Değer Kaybı Davası İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

– Değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına fırsat vermeden en kısa zamanda zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımı süresinin kesilmesini sağlamalısınız. Aksi halde hak kaybına uğramanız kuvvetle muhtemel olacaktır.

 Araçta hasar gören bölge daha önceden hasara uğramamış ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış olmalıdır. Aksi halde değer kaybı alınamamaktadır.

 Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta, plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı hasarları değer kaybı teminatı kapsamı dışında kalmaktadır.

– Ağır hasar kaydına sahip olan çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmamaktadır.

 Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, test aracı, koleksiyon ve antika sayılan araçlardaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri ve tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçlarındaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri teminat kapsamı dışında kalmaktadır.

 Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar teminat dışında kalmaktadır.

 Kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftan değer kaybı zararı talep edilebilecektir.

Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak adına bir an önce sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Zira sigorta şirketleri aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır. Bu sebeple değer kaybı alanında uzman bir avukat desteği ile konumu itibariyle güçlü olan sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ettirerek hak kaybına uğramanızın önüne geçebilirsiniz. Gaziantep Avukat

Akıllar Avukatlık Ofisi olarak; uzman ekibimiz ile trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını geri alma konusunda destek vermekteyiz. Kısa sürede sonuçlanan bu işlemler, konusunda uzman ve titiz ekibimiz ile takip edilmektedir. Araç değer kaybı hesaplama 2021 için gerekli şartlar yukarıda izah edilmiştir. Bize başvuru formumuzu doldurarak ulaşabilir ya da yukarıda belirtilen telefon numarası ile ulaşabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Sıkça Sorulan Sorular

Kazaya karışan aracın piyasadaki tercih durumu, 2. El piyasa bedeli,

● Hasarın boyutu,

● Aracın üretim yılı,

● Marka ve model bilgisi,

● Aracın kilometresi,

● Hasar geçmişi ve niteliği,

● İşlem gören parçaların niteliği ve sayısı,

● Trafiğe çıkış tarihi dahi araçtaki değer kaybının miktarını etkileyebilmektedir

Tek taraf ile gerçekleşen kazalarda değer kaybı tazmin edilememektedir.

Araç Değer Kaybı davası, kaza olayının öğrenildiği veya meydana geldiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl içinde açılması gerekmektedir. Ancak kazanın olduğu tarihten itibaren (hasarı veya kazayı öğrenmeme halinde) 10 (on) yıl içinde Araç DeğerKaybı davası açılmamış ise zamanaşımına uğrar.

Aracınızın değer kaybı tazmininin alınması için kaza tarihindeki kilometresinin en fazla 163.000 KM olması gerektiğinden, diğer kriterleri taşıması halinde aracınız değer kaybına uygundur.

Araç Değer kaybı oluşabilmesi için, aracınızın kaporta aksamı kapı,çamurluk, kaput, direk, bagaj kapağı, marşpiyel vb. ya da şasesiyle ilgili düzeltme, boyama, kesme, değişim gibi işlemler görmesi gereklidir. Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir. Aracıma kusuru ile çarpan araç sürücüsünün kaza tarihinde herhangi bir sigorta poliçesi bulunmamaktadır. Buna rağmen değer kaybı tazminatını talep hakkım var mıdır? Kusurlu karşı tarafın sigorta poliçesinin olmaması sebebi ile karşı tarafın sigorta şirketine başvurma hakkımız yoktur. Ancak, gerek karşı aracın işleteni konumundaki malikine gerekse de sürücüsüne karşı dava açarak değer kaybı tazmin talebinizi yöneltebiliriz

Bize başvuru yapmanız halinde araç değer kaybınız uzman ekibimiz tarafından hesaplanmaktadır, ortaya çıkan değer kaybınızı karşı tarafın sigorta firmasından alabilmemiz için bize yetki verdiğinizde değer kaybınızı tahsil edip tarafınıza ödüyoruz.

Aracınızın değer Kaybını ancak araç plaka bilgisi ve istediğimiz evrakları bizlere iletmeniz halinde inceleyip tespit ediyoruz

Sigorta şirketleri aracınızın değer kaybının çok altında sizlere ödemeler yapmaktadır. Biz DAL & DOĞAN HUKUK bürosu olarak işlemlerinizi takip ediyor sorumluluğu üstleniyor ve işlemlerinizi ücretsiz olarak takip ediyoruz Aracımın daha önce ön kaputu hasarlıydı ve yaptırdık, hasar kaydı olan aracımın bu bölgesine kusurlu şekilde yeniden bir araç çarptı, ikinci kaza dolayısıyla değer kaybı tazminatı talep hakkım var mıdır? Önceki hasar kaydını kusuru ile meydana getiren karşı taraftan değer kaybınızı tazmin ettiyseniz, aynı bölgeden ikinci defa değer kaybı tazminatını ikinci kazadaki karşı taraftan talep etme hakkınız bulunmamaktadır.

Araç Değer Kaybı oluşabilmesi için ağır hasarlı ve pert kavramlarının tam olarak anlaşılır olması gereklidir. Araç onarım bedelinin, araç piyasa bedelinin %70 olması veya daha fazlası olması durumunda araç Pert’e ayrılması anlamına gelir. Piyasa koşullarının altında bir bedel ödenmesi durumunda Bilir kişi talep edilerek Raiç bedel belirlenir ve sigorta şirketinden talep edilir. Aracın Ağır Hasarlı olması ve onarılması durumunda Bilir kişi tarafından inceleme yaptırılarak Araç Değer Kaybı hesaplanarak ilgili taraflardan talep edilmektedir.

Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde meydana gelen trafik kazası, iş kazası ve yanlış tedaviden kaynaklanan mağduriyetler için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz. Şirketimizin alanında uzman kıdemli avukatlarımız sizlere destek vermektedir.Gerekiyorsa ikamet ettiğiniz şehre gelerek size yüz yüze bilgi aktarımında bulunacak ve tazminat hakkınız ile ilgili prosedürleri tamamlayacaktır.

Araç değer kaybı tazminatında teminat dışında kalan durumlar vardır. Bunlardan biri de mini onarım ile giderilebilen basit kaporta ve tampon hasarlarıdır. Bu nedenle araç değer kaybı talebinde bulunamazsınız.

Aracınızın hasar alan yerinden daha önce değer kaybı aldıysanız, yeni oluşan hasar için değer kaybı talep edemezsiniz. Ancak daha önce boyanan yerin yeni hasarla birlikte değiştirilmesi durumunda o zaman değer kaybı talebinde bulunulabilecektir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’na göre araç değer kaybı talepleri sigorta kapsamındadır. Halk arasında Trafik sigortası olarak bilinen ZMSS maddi zararlar teminatı altında araç değer kaybından da bahsetmektedir.

Sigorta şirketi yazılı başvurudan itibaren 15 gün içinde ödemeyi yapması gerekmektedir. Bu süre içinde ödeme yapılmadığı takdirde hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Trafik kazasının tek taraflı olarak yapılması halinde araç değer kaybı tazminatı alınamaz.

Araç değer kaybı davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak her iki tarafın tacir sıfatına haiz olması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

Trafik kazalarından kaynaklanan tazminatlar için, zarar gören kişilerin dava açmadan önce sigorta şirketine yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Sigorta şirketleri 15 gün içinde başvuruyu cevaplamaz ise veya verilen cevap talebi karşılamazsa, zarar gören dava açabilecektir. Başvuru yapılmadan açılan davalar, dava şartı yokluğundan reddedilebilecektir.

Araç Değer kaybı tespiti, Hazine Müsteşarlığı tarafından ruhsatlandırılan Bağımsız Sigorta Eksperleri tarafından tarafsızca yapılmaktadır. Kara araçları branşında sigorta eksperliği ruhsatnamesi bulunan bir sigorta eksperine başvurarak aracınız ile ilgili araç değer kaybı raporu yazmasını talep edebilirsiniz.

Daha önce araç değer kaybı almak için 165.000 km sınırı bulunmaktaydı. Ancak Marta ayında getirilen değişiklik ile bu sınır kaldırıldı. Aracınızın km si kaç olursa olsun araç değer kaybı tazminatına diğer şartları sağlamak kaidesiyle hak kazanabilirsiniz.

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için değer kaybı talep edilemeyecektir.

Mart ayında yapılan değişiklikle birlikte değer kaybı talebiniz aracın rayiç değerinin %25 ini aşıyor olsa daha araç değer kaybı talep edebilirsiniz.

Kusur araç değer kaybında en önemli unsurlardan bir tanesidir. Değer kaybına sebep olan sürücü kusursuz olduğunu ispat ederse sorumluluktan kurtulacaktır. Ayrıca kusur oranına göre tazminat belirlenecektir.

Araç değer kaybını karşılayacak taraf kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüye göre daha kusurlu olan taraftır. Diğer bir deyişle eğer kazada kusurlu olan siz değilseniz ya da karşı tarafa oranla kusurunuz daha az ise aracınızda meydana gelen değer kaybı, kazaya karışan diğer sürücünün sigortası tarafından karşılanır.

Kazaya uğrayan aracın onarım masrafları riziko tarihindeki değerini aşarsa veya eksper raporu ile aracın onarılamaz hale geldiği belirlenirse araç tam hasara uğramış sayılır. Halk arasında buna “pert” denmektedir. Kullanılamaz hale gelen aracın trafikten çekilmesi sonucu sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapacaktır. Ödenecek olan miktar değer kaybı olmayıp, aracın rayiç değeri, hasarlı hali ve diğer durumlar dikkate alınarak hesaplanacak olan miktar ödenecektir.

TRAMER ( Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi), hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezidir. Aracınız kaza yapması sonucu sigorta şirketi tarafından girilen tüm bilgiler TRAMER’e aktarılır. Gaziantep Avukat

 

Araç Değer Kaybı Formülü

Kazaya karışan aracın rayiç fiyatının 100.000,00 TL, kilometresinin 15.000 km ve altında, kazada kusursuz olduğu varsayıldığında aşağıdaki gibi bir hesaplama karşımıza çıkmaktadır.

  • Hasar onarım bedeli 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
  • Hasar onarım bedeli 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise değer kaybı 12.825,00TL olur.
  • Hasar onarım bedeli 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise değer kaybı 8.550,00TL olur.
  • Hasar onarım bedeli 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise değer kaybı 4.275,00 TL olur.
  • Hasar onarım bedeli 0,00TL – 2.000,00TL arası ise değer kaybı 0 – 2.000 TL (Hasar Onarım Bedeli Kadar) olacaktır.

Araç Değer Kaybı Davası Dilekçesi Örneği

GAZİANTEP ……….. MAHKEMESİ’NE

DAVACILAR:

DAVACI VEKİLİ:

DAVALILAR::

KONU: Trafik Kazası Sonucu Araçta Oluşan Değer Kaybı İle Aracın Kullanılmamasından Doğan Zararın Tazmin Edilmesi İstemimizden İbarettir.

AÇIKLAMA ve GEREKÇELER:

Müvekkilin sevk ve idaresinde bulunan ….. plakalı, ….. model, ….. marka ticari kamyonetine, davalı tarafından sevk ve idare edilen ….. plakalı aracın, tali yoldan ana yola çıkmakta iken sağ yan tarafından çarpması sonucu meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında müvekkile ait kamyonetin kasası hasar görmüş, aracın hareket kabiliyeti kaza sonucu tamamen ortadan kalkmıştır. Bu nedenle kamyonet iki hafta bir yandan hasar gören parçaların değiştirilmesi, diğer yandan tamir edilecek ve boyanacak işlemler dolayısıyla serviste kalmış, bu süre boyunca kullanılamamıştır.

Müvekkil, hasara uğrayan aracını henüz bir yıl evvel almış olup, kaza tarihine kadar aracın tüm bakımlarını zamanında ve yetkili servisinde yaptırmıştır. Kaza gerçekleşene kadar geçen süre içerisinde aracın değişen her hangi bir parçası bulunmadığı gibi kaporta ve boyasında herhangi bir kusur, çizik söz konusu değildir. Müvekkil, aracını tamir süresi boyunca kullanamamış ve ortalama ….. TL olan günlük kazancını iki haftalık süre boyunca elde edememiştir.

Müvekkil, nakliye işi ile geçimini temin eden bir kişi olması dolayısıyla meydana gelen kaza nedeni ile araçta oluşan değer kaybı ve aracın tamirde kaldığı süre boyunca oluşan kar kaybının ödenmesi için mahkemenize başvurulması zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ NEDENLER: 6098 sayılı Kanun madde 122 ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER: Servis Tamirat Formu, Kaza Raporu, Aracın Ruhsat Fotokopisi ve Diğer Deliller

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla, müvekkile ait araçta meydana gelen değer kaybı ile aracın tamir süresince kullanılamaması nedeni ile mahrum kalınan kar kaybı karşılığı olarak ….. TL’nin davalıdan alınmasına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesi, müvekkil adına vekaleten talep olunur. ../../ 2023

Gaziantep Avukat Ali Tümbaş Avukatlık Ofisi Tarihçe

Bizi 08:30 - 23:00 Arasında Arayın
YA DA

Randevu Talep Et Yüzyüze Görüş!

Gaziantep Barosu Avukatı Ali Tümbaş
 
✅ Gaziantep Boşanma avukatı✅ Gaziantep İdare Avukatı
✅ Gaziantep Anlaşmalı Boşanma✅ Gaziantep İşçi Avukatı
✅ Gaziantep Çekişmeli Boşanma✅ Gaziantep Miras Avukatı
✅ Gaziantep Çocuğun Velayeti✅ Gaziantep Tüketici Avukatı

Gaziantep Adliye Ticaret Mahkemesi İletişim Bilgiler

SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36

Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500

 
GAZİANTEP TİCARET MAHKEMELERİ
GAZİANTEP 1 TİCARET MAH.MÜDÜR 4563
KALEM4567
GAZİANTEP 2 TİCARET MAH.MÜDÜR 4554
KALEM4547
GAZİANTEP 3 TİCARET MAH.MÜDÜR 4531
KALEM4528

Gaziantep Avukat ve Hukuk Bürosu iletişim adresimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Fatih Mah. Fevzi Çakmak Bulvarı No: 139 K:3 D:5 (Erguvan Apt. 21.Noter Üstü) Şehitkamil / Gaziantep

Avukatlarımızca Hazırlanan Diğer Yazılar

Gaziantep Velayet Davası Avukatı

Velayet Davası Dilekçesi ve Sıkça Sorulan Sorular

Gaziantep’te velayet davaları konusunda uzman bir avukat mı arıyorsunuz? Global Avukatlık Ofisi olarak velayet davası dilekçesi hazırlama ve dava takibi hizmetleri sunuyoruz. Bu yazıda, velayet davası dilekçesi hakkında bilgi bulabilir ve sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Devamını Oku »
Aile Hukuku Mobil 1 2

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Avukatlık Ofisi olarak, Gaziantep’te boşanma davası açma süreci hakkında detaylı bilgi sunuyoruz. Anlaşmalı boşanma, mal paylaşımı, çocuk velayeti gibi konuları kapsayan makalemiz, doğru adımları takip etmeniz için rehberlik ediyor.

Devamını Oku »

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat ile görüşmek ister misiniz?