Evli çiftler boşanmaya karar verdiklerinde boşanma davası açmaları gerekir. Fakat boşanma davası içinde bir karar vermek zorundalar. Ya anlaşmalı şekilde boşanacaklar ya da çekişmeli boşanma türünü seçecekler. Her iki boşanma türü içinde Aile Mahkemesine başvurmaları gerekir. Boşanmak isteyen kişi ya da taraflardan biri şu belgeleri tamamlamaları gerekir:
- İki nüsha dava dilekçesi
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Varsa eklemek istediği belgeler
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası tarafların herhangi bir anlaşmasına dayanmayan boşanma davasıdır.
Burada her iki eşin de boşanmayı istemesi davayı çekişmesiz olmaktan çıkarmaz zira ortaya koyulan boşanma nedenleri farklı olabilir, bu da boşanma sonrası tazminat isteme hakkına etki edecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası, herhangi bir adliyede açılabilir. Yetkili mahkemenin belirlenmesi açısından tarafların ikametgahının bir önemi yoktur. Taraflar uygun gördükleri bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli unsuru anlaşmalı boşanma protokolü olarak kabul edilir. Aile mahkemesi, tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak boşanma kararı verir.
Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.
Davacı taraf, duruşmaya katılmaz ve duruşmada kendisini bir avukat ile de temsil ettirmezse, açmış olduğu boşanma davası müracaata bırakılır. Yani, dava 3 ay içinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılır. Dava, 3 ay içinde yenilendiği takdirde, kaldığı yerden devam eder. İşlemden kaldırıldıktan sonra 3 ay içinde yenilenmeyen dava açılmamış kabul edilir.
Davalı taraf, duruşmaya gelmezse ve duruşmada kendisini bir avukat ile temsil ettirmezse, dava yokluğunda görülmeye devam edilir. Davalı, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz hakkını kaybeder.
Boşanma davası bir dilekçe ile Aile mahkemesinde açılır. Dava açanın kusur davalının kusurundan fazla olmamalıdır. Yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi ya da en son 6 aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Tarafların itirazı olmaması halinde yetkisiz mahkemede açılan dava da görülür.
Bu konu hakkında benzer mkalelerimiz için tıklayın