Gaziantep Boşanma Avukat Numaraları

Boşanma Avukatı Nedir?

Boşanma avukatı, medeni hukukun bir alt dalı olan aile hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, iddet müddetinin kaldırılması, nişanın bozulması vb. gibi davalara giren avukatlara halk arasında verilen isimdir. Boşanma avukatları için aile avukatı ifadesinin de kullanıldığı görülmektedir. İnternette “boşanma avukatı” adı altında açılan başlıklar gerçek dışıdır. Mevzuatta boşanma avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmamıştır.

Boşanma davalarına giren avukatların kendini boşanma avukatı olarak tanıtması da yasal değildir. Bu konuda akademik bir unvan bulunmadığı gibi bir ihtisaslaşmada söz konusu değildir. Dikkate ederseniz hiçbir avukat tabelaya boşanma avukatı yazmamaktadır. Ancak, halk arasında boşanma davalarına giren avukatlara kimi zaman boşanma avukatı denildiği görülmektedir. Biz de makalemizde daha anlaşılır olmak için boşanma avukatı kavramını kullanacağız.

Boşanma davası süreci, evli çiftler için zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Boşanma sürecinde profesyonel hukuki yardım almak bu zorlu sürecin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Esasen, Türkiye mevzuatında boşanma avukatı adı altında ayrı bir mesleki uzmanlık alanı mevcut değildir. Halk arasında, aile mahkemesinde görülen boşanma davalarını takip eden davacı veya davalı vekillerine boşanma avukatı denildiğinden biz de bu kavramı kullanmayı tercih edeceğiz.

Her davanın çok önemli bir hazırlık süreci vardır. Boşanacak kişilerin evlilik içinde yaşadığı olayların bir gözlemci gibi avukat tarafından dinlenmesi gerekir. Avukat, dinlediği olaylardan boşanmaya sebep teşkil edecek olguları seçerek dava hazırlığı yapar. Çünkü, hukuk sistemimize göre her boşanmanın mutlaka bir sebebi olmak zorundadır. Sebepsiz açılan her boşanma davası reddedilir.

ali tumbas banner makale avukat 2 1

Boşanma Avukatı Dava Hazırlığını Nasıl Yapar?

Boşanma avukatı, olguları değerlendirerek boşanma davası açmak için yeterli neden olup olmadığı, kendisine anlatılan olaylardan aşağıdaki boşanma sebeplerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırır:

  • Aldatma (Medeni Kanun md.161),
  • Eşlerden birinin diğerinin hayatına kast edip etmediği, kötü muamelede veya onur kırıcı davranışta bulunup bulunmadığı (M.K. md.162),
  • Eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işleyip işlemediği (M.K. md.163),
  • Eşlerden birinin haysiyetsiz hayat sürüp sürmediği (M.K. md.163),
  • Eşlerden birinin haksız bir şekilde ortak konutu terk edip etmediği (M.K. md.164),
  • Eşlerden birinin akıl hastası olup olmadığı (M.K. md.165),
  • Evlilik birliğinin taraflardan biri açısından çekilemez derecede temelinden sarsılıp sarsılmadığı (M.K. md.166)

Boşanma sebebinin doğru tespit edilmesi çok önemlidir. Çünkü, hakim davacının boşanma sebebine göre davayı inceleyecektir. Bu yüzden davanın hazırlık süreci mutlaka boşanma avukatı ile birlikte yürütülmelidir. Toplayacağı deliller, davada kullanılacak veya kullanılmayacak olan delillerin, belgelerin ayırımını yapması gerekecektir.

Boşanma Avukatına Neden İhtiyaç Duyulur?

Boşanma davaları hukuki zemine bağlı olarak birçok prosedüre ihtiyaç duyar. Bunun dışında dava süreçlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi de dava sonucuna önemli ölçüde etki edebileceği için uzman bir avukat tarafından yönetilmesi ve takip edilmesi gerekir. Boşanma avukatı, boşanma sürecinde müvekkilin ihtiyaç duyduğu hukuki desteği sağlar. Dava sonucunda elde edilebilecek olan hukuki hakların kazanımı için bir boşanma avukatının boşanma davasına müdahil olması çok önemlidir.

İyi Bir Boşanma Avukatı Nasıl Olmalıdır?

İyi bir boşanma avukatının en önemli özelliği müvekkili ile bağ kurabiliyor olmasıdır. Boşanma avukatının boşanma davasına tam olarak müdahil olabilmesi için müvekkil ile avukat arasında bu bağın kurulması çok önemlidir. Bu bağ, etkili bir iletişim sağlar. Etkili bir iletişim demek, dava sonucunu etkileyecek unsurların masaya konulması hususunda elzemdir. Müvekkili ile sağlıklı bir bağ kuramayan avukat, bilgi toplama ve sunma konusunda yetersiz kalacaktır.

İyi bir boşanma avukatı, bilgi toplama ve bu bilgilerin sunulması aşamasında yeterli olmalıdır. Bilginin sadece elde edilmesi, iyi bir sunumla birleşmediği sürece fayda sağlamayacaktır.

Deneyim ve hukuki bilgi konusunda yeterlilik, iyi bir boşanma avukatının özellikleri arasında yer alır. Dava sürecindeki taleplerin veya savunmanın hukuki bir temele dayandırılması için hukuk bilgi son derece önemlidir.

ali tumbas banner makale avukat 3 1

İyi bir boşanma avukatı şeffaf olmalıdır. Dava süreçleri hakkında müvekkilini yeterli derecede bilgilendirmelidir. Dava ile ilgili konularda müvekkilin hızlıca ve net bir şekilde bilgiye sahip olması, hem zamanın korunması hem de gerektiği yerde davaya müdahale edilebilmesi açısından çok önemlidir. İyi bir boşanma avukatının en önemli özelliği ise, bu özelliklere sahip olmasının yanında, uyguluyor olmasıdır. Bu özelliklere sahip ve uyguluyor olması, onu, iyi bir boşanma avukatından fazlası, yani, “en iyi boşanma avukatı” yapar.

Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Boşanma avukatı nedir araştırmasının ardından boşanma davalarıyla ilgilenen mahkemenin de araştırılması yapılır. Aile kurumuyla alakalı bir gelişme olmasından kaynaklı mahkemenin görüldüğü yerde aile mahkemeleridir. Boşanmanın gerçekleşeceği şehirde eğer bu mahkeme yoksa asliye hukuk mahkemesi davanın incelenmesini üstenir.

Boşanma Davası Duruşmasında İlk Mahkeme

Boşanma davası için taraflardan gelen dilekçenin mahkemeye vermesi sonucunda duruşma hazır hale geldiğinde mahkeme taraflara celp gönderir. Bu gönderilen celp ise çağrı kağıdıdır. İlk duruşmanın olması için tarih ve saatin belirlenmesinin ardından taraflar için çok büyük öneme sahip olur. Çünkü bir tarafın bu süreç içeresinde ilk davaya katılmaması itiraz etme hakkının elinden alınmasına neden olur.

Davaya katılmayan diğer tarafın davasını genişletmesine veya sebebini değiştirmesine daha sonra itiraz edemediği için davayı kazanma ihtimali de düşer. Hakim karşılıklı iki tarafın dilekçelerini okuyarak durumun kararını vermek için çalışır. Bu yapılan ilk mahkeme günü aslında bir ön inceleme günüdür.

Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?

Boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları nispeten daha hızlı sonuca ulaşan boşanma davalarıdır.

ali tumbas banner makale avukat 1

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası, boşanan tarafların boşanma sonuçları hususunda tam bir mutabakat sağlamasıdır. Dava sonucunda ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların giderilmesi ile anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davası olarak başlayan bir dava, daha sonra ortaya çıkacak anlaşmazlıklar neticesinde çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma davası, tarafların dava sonucu olarak hak paylaşımı veya yükümlülükler konusunda (nafaka, tazminat, mal paylaşımı v.b.) anlaşmazlık yaşamasıdır. Dava devam ederken anlaşmazlıkların giderilmesi ile çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları ile ilgili yetkili mahkeme Aile Mahkeme’sidir. Taraflardan en az birinin boşanma gerekçelerini belirterek dilekçe vermesi ile dava süreci başlar. Bu süreçte mahkeme boşanma sebepleri konusunda deliller talep edebilir. Gerekli görmesi durumunda psikolog veya sosyal danışman tayin edebilir. Boşanma davasının hızlı ve etkili bir sonuca ulaşması için alanında uzman bir boşanma avukatının sürece dahil olması ve  çok önemlidir.

ali tumbas banner makale avukat 5 1

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak sürdüğü görülür. Bu iki durumda gerçekleşen boşanmalar ise davanın süreleri farklı şekillerde ortaya çıkması oldukça doğal bir süreçtir. Çekişmeli olan boşanma davasında bir ile iki yıl ortalama olarak sürdüğü görülür. Davanın kısa veya uzun fark etmeksizin sürmesinde ön hazırlığın etkisi çok büyük şekilde karşımıza çıkar.

Çünkü boşanma için sebep gösterilen olguların kanıtlanması delilleri ve savunmasıyla net şekilde gerçekleştirildiğinde davanın daha kısa sürdüğü görülür. Hakimin müzekkere göndermesi de davanın sonuçlanmasında hızlandırıcı bir unsur olabilir.

Boşanma Avukatı ve Hükmün İnfazı

Boşanma davasının sonucu kesinleştikten sonra hükmün infazı meydana gelir. Bu süreç içerisinde boşanma avukatı ise icra takibi başlatarak süreç içerisinde tarafların güvenliğinin sağlanmasını amaç edinir. Uygulama aşamasında ise mahkeme kararlarının zorluk getirmemesi amaçlanırken hukuk yollarındaki güvenceyi sağlatacak olan dava vekilinizdir.

Maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka gibi konuların icrası uygun şekilde yerine getirilmesi gerekir. Uygulamalardan kaynaklanan sorunlarda ise avukatınız her daim güvenceniz ve temsilciniz olmaya devam eder.

Boşanma Avukatı Ücretleri Nasıl?

Boşanma avukatı nedir; boşanma davalarınızda hukuki yollarda savunmanızı gerçekleştirirken belli bir ücret karşılığı hizmeti veren vekilinizdir. Ücret belirlenmesinde ise çekişmeli ve anlaşmalı davalarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Mahkeme süreci içerisinde bulunulacak taleplerin fazla olması da ücrete etki eden unsurlardır.

Çekişmeli davalarda verilen ücret daha fazla olabilirken anlaşmalı davalarda ise bu biraz daha az bir ücrette gerçekleştiği görülür. Avukatlık ücretinin ise peşin şekilde ödenmesi gerekir. Ancak öngörülen durum dışında müvekkil ve avukat ödemede anlaşmayı kendi aralarında farklı şekilde de sağlayabilirler.

Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın

5/5 - (1 Oy Kullanıldı)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat ile görüşmek ister misiniz?