Hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartları nedir ?
Ceza yargılamasının sonunda sanık hakkında verilecek hüküm ve hukuki sonuçların denetim süresi sonuna kadar ertelenmesidir. Başka bir ifadeyle sanığın suçu işlediği mahkeme kararıyla sabittir, ancak cezanın infazı ve hukuki sonuçları ötelenmektedir. Fail denetim süresi boyunca gerekli özeni gösterirse ceza infaz edilmiş sayılmaktadır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması failin topluma kazandırılmasını öncelik sayan ve cezaya son çare olarak başvurulması gerektiğini savunan bir hukuk anlayışını yansıtmaktadır.
Hangi Şartlarda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına Karar Verilebilir?
Hükmün açılanmasının geri bırakılması Ceza Muhakemesi Kanununun 231’inci.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:
1- Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahküm olmamış bulunması,
2- Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
3- Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
4- Hükmedilen sonuç cezanın 2 yılın altında hapis ya da adli para cezası olması.
şartları sağlanması halinde böyle bir karar verilmesi mümkündür.
Hukuki Sonuç Doğurmama
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması durumunda sanığın suçu işlediği sabittir. Ancak, sanık işlediği suçun hukuki sonuçlarından muaf tutulmaktadır (CMK m.231/5).
Özetle suçu işleyen kişi hakkında işlediği suçun hukuki sonuçlarından korunmaktadır. Suç adli sicil kaydına da yansıtılmamaktadır.
Daha fazla bilgi için doğrudan 05325740383 numaralı telefondan veya diğer iletişim yollarından irtibata geçebilirsiniz.