İhbar Tazminatı ve Şartları Nedir?
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce gerek işveren gerekse işçi tarafından iş aktinin feshedileceği ihbar sürelerine uygun olarak karşı tarafa bildirilmelidir. Kural olarak iş aktini fesheden taraf karşı tarafa ihbar süresine uygun olarak iş aktinin feshedileceğini bildirilmediği takdirde, işçinin işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen ihbar süresine uygun brüt ücret tutarından ihbar tazminatı ödenmesi durumunda kalınır.
İhbar Tazminatı Hesaplaması
İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin ücretine ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan ek menfaatler de göz önünde tutulur. Yani giydirilmiş brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılarak ihbar tazminatı ödemesi yapılır.
İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?
Bildirim sürelerine uygun olmayarak iş akti feshedilen işveren tarafından gerek tek başına ve gerekse ve tercihen iş hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlardan hukuki yardım alınarak İş Mahkemelerinde ihbar tazminatı alacağına yönelik dava açmaları gerekmektedir.
Ücretin eksik ödenmesi nedeniyle iş akdi feshinde tazminat ödenir mi?
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24/II’nin E bendi işçinin ücretinin eksik ödenmesi nedeniyle haklı fesih nedenini oluşturmaktadır. Haklı nedenle iş sözleşmesi fesih edilirse kıdem tazminatı hakkı oluşmaktadır. Ancak ihbar süresi söz konusu olmadığından dolayı ihbar tazminatı hakkından söz edebilmek mümkün değildir.
İhbar Tazminatı Nedir, Hangi Hallerde Ödenmektedir?
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın