Uyuşturucu Suçlarında Delil Toplama Ve Savunma Araçları – Gaziantep Ceza Avukatı
UYUŞTURUCU SUÇLARINDA SAVUNMA VE DELİL TOPLAMA TEKNİKLERİ
Uyuşturucu madde ticareti suçlarında delil değerlendirmesi nasıl yapılır? Mahkeme neye göre beraat kararı verir? Eğer suçsuzsanız hangi delillerin toplanması beraat etmenizi sağlayabilir? TCK.’nın 188/3 maddesi uyarınca uyuşturucu madde ticareti suçundan yargılanan bir sanığın avukatı, müvekkilininberaat etmesini sağlamak için dosyaya göre sanık lehine onlarca farklı delilin toplanmasını mahkemeden isteyebilir
1- Parmak izi karşılaştırması yapılması;
“Sanık yakalandığında alınan parmak izleri (alınmadı ise alınarak) ile ele geçirilen materyaller üzerindeki parmak izlerinin karşılaştırılması yapılarak bu izlerin sanığa ait olup olmadığı tespit edildikten sonra, tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre sanığın hukuki durumunun saptanması gerektiği…”(T.C. Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2016/2495 E. 2017/112 K. 09.01.2017)
2-HTS kayıtlarının getirtilmesi;
“Sanıkların üst arama tutanağında İMEİ numarası yazılı olan cep telefonlarının suç tarihi ve öncesinde hangi hatlar ile kullanıldığı ve bu hatların kimler adına kayıtlı olduğu; ayrıca sanıkların üst arama tutanağında seri numarası belirtilen sim kartların kimin adına kayıtlı olduğu araştırılarak, tespit edilecek hatların suç tarihi ve öncesine dair baz istasyonu bilgisini de içeren HTS kayıtlarının getirtilmesi gerektiği…” (T.C. Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2014/5520 E. 2016/1700 K. 31.05.2016)
3- Uyuşturucu maddenin sanığa aidiyetinin gerekirse moleküler genetik inceleme yaptırılarak araştırılması;
“…Olay tutanağında imzaları bulunan tutanak düzenleyicileri tanık olarak dinlenilerek; valizde uyuşturucu madde bulunduğunun nasıl belirlendiği, valizin sahibinin sadece muavinin beyanına dayalı olarak tespit edilip edilmediği, bagaj fişinin çanta üzerinden mi yoksa sanıktan mı ele geçirildiği, çanta içerisinde uyuşturucu madde dışında giysi ve kişisel kullanıma yönelik başka bir materyal bulunup bulunmadığı hususlarının sorulması, uyuşturucu dışında bulunan eşya ya da materyaller varsa bunların sanığa ait olup olmadığının belirlenmesi ve gerektiğinde sanıktan alınacak kan, doku yada benzeri örneklerle mukayeseli olarak moleküler genetik inceleme yaptırılması gerektiği..”
Yukarıda tarafımızca yapılmış olan açıklamaların tamamı yüksek mahkeme (Yargıtay , Bölge Adliye Mahkemeleri) tarafından bir çok mahkeme kararında aranması gereken deliller ve buna göre hüküm kurulması gerektiği aksi takdirde (yukarıda sayılan deliller toplanmadan verilen karar) hatalı hüküm kurulacağından bahisle verilmiş olan kararlardır.
SONUÇ : Yukarıda bahsi geçen delillerin toplanması , mahkeme aracılığı ile yapılmadıysa uzman ceza avukatı tarafından toplanması gerekmektedir. Aksi takdirde hak edilmeyen bir ceza ile karşı karşıya kalınabilecektir ki işbu durumlar telafisi güç zararlar ortaya çıkacaktır. Telafisi güç zararların ortaya çıkmasını en baştan önlemek için uzman ceza avukatı ile çalışmanız gerekmektedir.
“Özgürlüğünüz bizim için KIYMETLİDİR”
Daha fazla bilgi için doğrudan 05325740383 numaralı telefondan veya diğer iletişim yollarından irtibata geçebilirsiniz.